ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

YENİŞEHİR

BURSA İLİ YENİŞEHİR İLÇESİ
YENİŞEHİR İLÇE TANITIM
yenişehir
bursa yenişehir
yenişehir bursa
YENİŞEHİR İLÇE TARİH
 Yenişehir’in bilinen tarihi 14.yüzyıl’ın başlarına kadar uzanır. Her ne kadar daha önceki yüzyıllarda bu yörede “NEOPOLİS” adında Bizans şehrinin varlığından bahsedilse de, bu konuda ciddi bir belgeye rastlanamamıştır.
 Osmanlı'nın beylikten devlet haline geçtiği yıllarda Köprühisar ve Yarhisar’ın zaptedilmesinden sonra Yenişehir ovasını da topraklarına katan Osman Bey bu bölgeyi gazilerine kılıç hakkı olarak yurt edinmeleri için vermiştir. Yenişehir ilk defa o zaman iskana açıldığı için bu isim ile bilinir olmuştur. Bu konuda Uludağ Üniversitesi Öğretim görevlisi Doğan ŞENYÜZ’ün yaptığı araştırmalardan bilindiği kadarıyla Aşıkpaşazade tarihçesinde Yenişehir’in kuruluşu bu şekilde anlatılmaktadır. Yine İsmail Hakkı UZUNÇARŞILI’nın
 Osmanlı Tarihi adlı kitabında da “Ovada bir Türk şehri kurulmuş ve harp sahasına yakın olması dolayısıyla karargah yapılmıştır” ifadesine yer verilmiştir. Bu bilgiler ışığında Yenişehir’in bir Türk şehri olarak kurulduğu ve ikamete açıldığı anlaşılmaktadır. 680 yıllık bir Türk şehri olan Yenişehir 27 Ekim 1920 ile 6 Eylül 1921 tarihleri arasında Yunan işgaline uğramış, 6 Eylül 1921 tarihinde işgalden kurtarılmıştır. Köylerin kuruluşu ise daha eskiye dayanmaktadır, örneğin Yarhisar köyünün Bizans döneminde Tekfur Kışlası olduğu bilinmektedir.
Aynı şekilde Akbıyık ve Süleymaniye köylerinde Bizans döneminden kalma tarihi kalıntılara (kale) rastlanmıştır. Osmanlılar şehirde bir çok tarihi eser inşa etmişlerdir. Günümüze kadar gelen eserlerden ilçe merkezinde ki 17 camiden 10 tanesi Osmanlı dönemine aittir. Yine köylerimizde de yapılan camilerin ve hamamların bir kısmı Osmanlı döneminde yapılmıştır. İlçemizdeki diğer tarihi eserler Babasultan Zaviyesi, Sinanpaşa Camii ve Kervansarayı, Çiftehamamlar, Süleymanpaşa Camii ve Türbesi, Saray Hamamı, Şemaki Evi. Yenişehir tarihi anlatılırken
 Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Bey’in çocukluğunun Yarhisar köyünde geçtiği, Koyunhisar ovasında Bizanslılara karşı büyük zaferler kazandığı ve Osmanlıların batıya doğru ilerlemesinin kolaylaştığı da söylenebilir. Yapılan bu savaşlarda Osman Bey’in kardeşi Aydoğdu Bey şehit düşmüştür. Mezarı Koyunhisar Köyünde bulunmaktadır. Kurtuluş Savaşı'nda da ilçemiz çete savaşlarına sahne olmuş, Marmaracık ve Derbent köylerinde yaşayan Rum ve Ermeniler yöre halkına çok zarar vermişlerdir. Çanakkale Savaşı'nda şehit olan ve İngiliz muhribinin batmasına sebep olan top mermisini topa yerleştiren asker olduğu söylenen Çanakkale zaferinde büyük payı olan Müstecip Onbaşı ilçemiz Orhaniye köyünden olup, mezarı da aynı köyde bulunmaktadır.
 YENİŞEHİR İLÇE COĞRAFYA
 Yenişehir 40-41 derece kuzey paralelleriyle, 29-30 derece doğu meridyenleri arasında Marmara Bölgesi'nin güneyinde Bursa’nın 55 km. doğusunda kendi ismini taşıyan ovanın doğuya yakın orta kısmında kurulmuştur. Köyleriyle birlikte 740 km. karelik yüzölçüme sahip, doğuda Bilecik, batıda Bursa, kuzeyde İznik, güneyde İnegöl, kuzey batıda Orhangazi ve Gemlik ile komşudur. Bursa, Bilecik, İnegöl, İznik, Orhangazi ve Gemlik’e karayolu ile bağlıdır. İlçemizin denizden yüksekliği 250 m'dir. Kuzeyinde Katırlı ve Samanlı dağları bulunmakta ve yükseklikleri 940 m'dir. Bu dağlar 4 üncü zamanda oluşmuş genç dağlardır. Batıda Dinboz ve Kazancı, güneyde Okuf, Ayaz, Subaşı, doğuda Köprühisar, Hayriye ve İncirli tepeleri bulunmaktadır.
 Ova, doğu ve batı istikametine uzanan bir elips şeklindedir. En büyük akarsuyu Uludağ’ın doğusundan doğup, ovanın güneyini takip ederek Osmaneli yakınlarından Sakarya’ya dökülen Göksu’dur. uzunluğu 80 km'dir. İlçemiz Marmara Bölgesi'nin doğusunda, Batı Karadeniz Bölgesi'nin batısında olduğundan iklim olarak gösterdiği özelliklere yurdumuzun dört ana iklim bölgesinden olan Akdeniz iklimler bölgesinin Marmara iklimi altındadır. Aynı zamanda Marmara ile Batı Karadeniz iklimi arasında bir geçiş özelliği taşımaktadır. Bu sebeple yazlar sıcak, kışlar yağışlı ve serin-ılıman geçer. Yıllık yağış ortalaması 500-600 metreküp arasındadır. Hakim rüzgar genellikle kuzey-güney doğu (poyraz) olup, bahar aylarında ise lodos ve güney doğu rüzgarları olmaktadır.
 YENİŞEHİR İLÇE NÜFUS
 lçemizin toplam nüfusu 51.514 olup, bunun 30.194' ü ilçe merkezinde, 21.320'si ise köylerde yaşamaktadır. Nüfusun merkez ve köylere göre dağılımı aşağıdaki şekildedir.
 YENİŞEHİR İLÇE İDARE
 İlçenin idari yapısı şu şekildedir. Köyler : 61 Adet Belediyeler Bağlı Mahalleleri : 10 Adet Toplam yerleşim yeri : 71 Adet
 YENİŞEHİR İLÇE ULAŞIM
 İlçemiz içerisinden Bursa-Bilecik Devlet Karayolu geçmektedir. - İlçenin Bursa’ya uzaklığı : 54 km'dir. - İlçenin İnegöl’e uzaklığı : 27 km'dir. - İlçenin İznik’e uzaklığı : 23 km'dir. - İlçenin Bilecik’e uzaklığı : 43 km'dir.
 YENİŞEHİR İLÇE TARİHİ ESERLERİ
YENİŞEHİR İLÇE TARİHİ MEKANLARI
 lçenin Tarihi ve 2136 Turistik yerleri ile tabii özellikleri : İlçemizin kuruluşu çok eskiye dayandığından tarihi eserler yönünden zengin sayılabilecek bir konumdadır. Günümüze kadar gelen belli başlı eserler; Kumluk Camii (Osmangazi tarafından yaptırılmıştır.), Balıbey Camii (15. yy’ da inşa edildiği sanılmaktadır.), Çifte Hamam (Deli Hüseyin Paşa tarafından 1645 tarihinde yaptırılmıştır.) Orhangazi Ulucamii (14. yy’ da Osmangazi tarafından yaptırılmıştır.) Süleymanpaşa Türbesi (Süleyman Paşa tarafından Orhan Bey’in oğlu Rumeli Fatihi Süleyman Bey adına yaptırılmıştır.) Voyvodo Çınarlı Camii (17. yy’ da yaptırılmıştır. Yeniçerilik devrinde
voyvodo sınıfından Hacı Ahmet adında bir zat tarafından yaptırılmıştır. Halk arasında bahçesindeki çınarlardan dolayı Çınarlı Camii denilmektedir.) Sinanpaşa Camii ve Medresesi, Baba Sultan Zaviyesi. 1- Sinanpaşa Camii ve Medresesi : Halk arasında Kurşunlu Han olarak da anılmaktadır. Sultan Orhan tarafından Yenişehir halkına mera içi sınırları belirlenmiş mülk olarak verilmiştir. Daha sonraları bu arazinin üzerine cami, medrese, imaret ve kervansaray gibi külliyenin yapılması için bu toprakların Sinan Paşa' ya devredilmesi kararı alınmış, 1588 yılında Sinan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bugün Sinan Paşa Yurdu olarak hizmet veren külliyenin çok az bir bölümü ayakta kalmıştır. 2- Şemaki Evi Müzesi : Türkmenistan’dan gelen Şemakizadeler tarafından 17. yy’ da yaptırılmış eski Türk evi örneğidir. Göç sırasında memleketten birlikte geldikleri Horasanlı tanıdık ustalar İstanbul’a yerleşmişler Şemaki zadeler bu ustalara haber göndererek onları Yenişehir’e çağırmışlar ve evin yapımına başlamışlardır. 3-Baba Sultan Zaviyesi : Baba Sultan olarak anılan Postinpos Baba Zaviyesinin 1362-1389 yılları arasında
 I. Murat tarafından yapıldığı ileri sürülmektedir. Halen camii olarak kullanılmaktadır. 4- Saat Kulesi : 1932 yılının ortalarında yapımına başlanılmış olup, 1936 yılında kule tamamlanarak hizmete açılmıştır. Saat kulesinin büyük ve küçük olmak üzere iki adet çanı bulunmaktadır. Büyük olan Rum Mahallesinde bulunan kilisenin çanıdır. 5- Yarhisar Köyü Şelalesi : Yenişehirin yaklaşık 15 km. güney doğusunda yeralanve aynı isimli köyün hemen bitişiğinde yer alan şelale Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Bey'in çocukluğunda Yarhisar Köyünde Bir müddet yaşadığı ve Orhan Bey'in karısı Nilüfer Hatunun da Yarhisarlı olduğu söylenmekte. Köyün Camisi de Orhan Bey tarafından yaptırılmış. 
YENİŞEHİR İLÇE SPOR
 İlçede 1 kapalı spor salonu (250 seyirci kapasiteli), 1 ilçe stadyumu (1500 seyirci kapasiteli) vardır. İlçede Yolören Köyü futbol sahasında 250 seyirci kapasiteli portatif türbün bulunmaktadır. Köprühisar, Koyunhisar, Mahmudiye, Barcın, Akçapınar, Kızılhisar, Karaköy, Demirboğa, Çayırlı, Cihadiye ve Subaşı (11 köy) köylerinde köy futbol sahaları mevcuttur.
 YENİŞEHİR İLÇE SANAYİ
 İlçe ekonomisi büyük oranda tarıma dayalıdır. Arazisinin yaklaşık % 65’ inde tarım yapılabilen ilçemizde sanayileşme de gelişme göstermeye başlamıştır. Özellikle 2004 yılında tüzel kişiliğini kazanan ve toplam 173,5 Ha. alanı olan Organize Sanayi Bölgesi’ nde Türkiye Şişe Cam Fabrikaları A.Ş. tarafından, Anadolu Cam Yenişehir A.Ş. ve Trakya Cam Yenişehir A.Ş. olarak cam ambalaj ve düz cam alanında faaliyet gösteren iki fabrika kurulmuştur.
Her iki fabrikada çalışan toplam işçi sayısı 1.064’ tür. Ayrıca ilçede 2 adet sıvı yağ fabrikası, 3 adet un fabrikası, 1 adet süt ürünleri fabrikası, 3 adet süt ürünleri imalathanesi, 1 adet oto yedek parça, kalıp üretimi fabrikası faaliyet göstermekte olup bu tesislerde toplam 343 kişi istihdam edilmektedir. Yukarıdakilere ilave olarak ilçemizde 2007 yılında faaliyete geçen ve 46 Da. alanda kurulu
Küçük Sanayi Sitesi’ nde otomotiv bakım onarım, tarım aletleri bakım onarım, imalat, kaynakçılık, orman ürünleri vb. faaliyet dallarında 317 işyeri olmakla birlikte 99 işyeri faaliyet göstermekte, eski sanayi bölgesinde de demir doğrama, orman ürünleri, otomotiv ve tarım aletleri bakım onarım vb. faaliyet dallarında 250 işyeri bulunmaktadır.
 YENİŞEHİR İLÇE KÖYLERİ
 Afşar Akbıyık Akçapınar Akdere Alaylı Ayaz Aydoğdu Barcın Beypınarı Burcun Çamönü Çardak Çayırlı Çelebi Çeltikçi Çiçeközü Cihadiye Demirboğa Dereköy Ebeköy Eğerce Fethiye Gökçesu Günece Hayriye İncirli Karaamca Karabahadır Karacaahmet Karacaali Karaköy Karasıl Kavaklı Kıblepınar Kirazlıyayla Kızılhisar Kızılköy Köprühisar Koyunhisar Kozdere Mahmudiye Marmaracık Mecidiye Menteşe Orhaniye Osmaniye Papatya Paşayayla Reşadiye Selimiye Söylemiş KöyüSubaşı KöyüSüleymaniye KöyüTerziler KöyüToprakdere KöyüToprakocakYarhisar KöyüYazılı KöyüYeniköyYıldırım KöyüYolören KöyüKöylerimizin Bilgilerin Ulaşmak İçin Lütfen Köy Seçiniz..

Blog Listem